Cast görüşmeleri, yapılacak ön kabulün ardından randevu esasıyla gerçekleştirilen görüşmelerdir. Bu görüşmelerde yapılacak seçmenin türüne bağlı olarak, başvuru yapan çeşitli şekillerde değerlendirilebilir. Oyuncu, model, manken veya sunucular için farklı değerlendirme unsurları söz konusudur ki, bunun öncesinde zaten ilk değerlendirmede, belli sonuçlara erişilmiş olacağından, fiziki görüşmelerde genellikle işle ilgili yetenekler analiz edilir.
Yapılacak işin veya başvuru yapılan çalışma alanının özelliklerine bağlı olarak, adaylar fiziki ve yetenek nitelikleri bakımından cast görüşmesinde değerlendirilir. Adayların bu aşamada ve başvuru öncesinde bazı detayları dikkate alması gereklidir. Öncelikle oyuncular için eğitim almış olmak son derece önemlidir ki, manken ve modeller için de benzeri şekilde eğitim gerekli olabilir. Fiziksel özellikler noktasında ise farklı durumlar söz konusu olabilir. Cast ajansları, sadece mükemmel fiziğe sahip kişileri portföyünde bulundurmaz. Farklı roller için, farklı görseller gerekiyor olduğundan, herhangi birisi cast görüşmesine katılmak için başvuru yapabilir.
Süreç Nasıl İşliyor?
Cast görüşmeleri, adayların cast gereksinimlerine uygun materyalle başvuru yapması ile başlar.
- Kişisel bilgiler
- İş deneyimi
- Aldığı eğitimler
- Fotoğraf ve Video portfolyosu
Gibi detaylar, ajansa ulaştırılıp ön değerlendirme yapılması istenebilir. Ön onay alan adaylar, cast görüşmesi için ajansa çağırılır.
Ancak burada dikkat edilmesi gereken çok önemli birkaç detay bulunur. İlk başvuru öncesinde dosyanızı hazırlarken, dikkatli olmalı ve bazı detayları gözden geçirmelisiniz.
- Samimi olun ve kendinizi iyi değerlendirin
Özellikle oyunculuk, pek çok kimsenin hayallerindeki iştir. Ancak hepimiz oyunculuk için farklı sebeplerle uygun olmayabiliriz. Bunların başında ise oyunculuk kabiliyetleri bakımından yetersizlik gelir. Popüler olmak veya çok para kazanmak gibi gayelerle, gerçekçi olmayan hedeflere yönelmek doğru değildir. Fiziksel özelliklerinizin buna uygun olması, tek ve yeterli gerekçe olamaz. Kaldı ki, modellik ve mankenlik için çok ciddi fiziksel kriterler bulunur.
Bu nedenle, kendinizi iyi okumalı ve mümkün olduğunca çevrenizden bu konuda fikir almalısınız. Eğer kendinizden eminseniz, sürece başvurmak için tereddüt etmeyin ve hemen yola çıkın. Ama unutmayın, bahsettiğimiz işlerin tamamı, ciddi emeğin söz konusu olduğu, bir hayli yorucu işlerdir. Bu nedenle, kolay bir sürece girmeyeceğinizin de farkında olmanız gerekir.
- Kişisel bilgilerinizi doğru ve eksiksiz verdiniz mi?
Genel olarak iş başvuruların yapılan yaygın hataların başında, kişisel bilgilerin gerçeğe uygun olmayan şekilde verilmesi gelir. Elbette burada kimlik bilgilerinden bahsetmiyoruz. Örneğin; iş deneyimi, bilinen yabancı diller, alınan eğitimler gibi hususlarda, gerçek dışı beyanda bulunmak çok tehlikelidir. Zira ajans sizi sınıflandırırken bu detaylara göre eylemde bulunacak ve sizin için oluşturulacak portföy alanında, kişisel verileriniz yapımcı ve organizatörlere sunulacaktır.
Kişisel bilgilerinizi iletirken belirttiğiniz hususlar, bu nedenle cast görüşmelerinde sınanır. Örneğin; İngilizce bilmiyorsanız, bilmediğinizi; diksiyon eğitim almadıysanız, bu eğitiminizin olmadığını beyan etmeniz gerekir. Eğer cast görüşmesinde bu yetileriniz sınanır ve bunların gerçek dışı olduğu anlaşılırsa, hangi yetenek seviyesinde veya hangi fiziksel özelliklerde olursanız olun, sonuç başarısız olacaktır.
- Sunacağınız portfolyo gereksinimleri karşılıyor mu?
Cast ajanslarının çalıştıkları kişilerin, mesleklerinde öncelikle bedensel özellikleri ile sınıflandırılması söz konusudur. Bu nedenle, başvurularda sunulacak ilk görsel materyalin, kişi hakkında en detaylı bilgiyi veriyor olması gerekir. Özellikle yapmak istediğiniz iş için ihtiyaç olacak materyalin hazırlanması önemlidir. Örneğin; modellik veya mankenlik için genellikle mayolu boy fotoğrafı istenir. Benzeri şekilde el mankeni olacaksanız, elinizin tüm detaylarını kapsayacak bir portfolyo hazırlamanız önemlidir.
Oyuncular için de benzeri durumlardan söz edilebilir. Bu aşamada oyuncular, geçmiş çalışmalarını video ve görsel olarak dosyalarına ekleyebilir. Buradaki sayı ne kadar fazla ve oyunculuk nitelikleri ne kadar farklı olursa, etkinliği o kadar fazla olacaktır.
- Hakkınızda negatif yorum var mı?
Cast ajansları, birer insan kaynakları yönetim şirketi gibi çalışır. Hatta aslında fonksiyonları tam olarak budur. Ajanslar, portföylerinde bulunan çalışanların, iş yaptıkları yapım firmaları ve organizasyon firmaları ile sorunsuz çalışmasını temin etmekle sorumludur. Bu nedenle, başvuru yapanların öncelikle genel bir taraması yapılır. Bu tarama çoğunlukla internet üzerinden yapılır ki, vereceğiniz kişisel bilgiler ve iş deneyimlerinin değerlendirmesi de bu şekilde yapılır.
- Dijital ayak izinize dikkat edin!
Sektörün hangi kısmında yer alırsanız alın, açık kaynaklardaki davranışlarınız, seçim koşullarınızı etkiler. İş verenler, aşırı uçlardaki kişilerden ve hakkında negatif yorum yapılan kişilerden genellikle kaçınır Örneğin; sürekli sosyal medya tartışmalarının içerisindeki bir oyuncunun, bir ürün reklamında tercih edilme olasılığı düşüktür. Her ne kadar bu kişilerin isimleri çok biliniyor olsa da markaya zarar verme riski nedeniyle çekimser davranılır.
Popülerlik elde edip isminden çok söz ettirmek için internette herhangi bir şekilde öne çıkmaya çalışmak doğru değildir. Zira reklamın iyisi-kötüsü vardır. Yapacağınız hatalar, silinmez dijital izlerin ortaya çıkmasına neden olabilir ki, bu kariyeriniz için son derece zararlıdır. Eğer böyle bir kimliğiniz varsa bunu derhal terk etmeli, yoksa bundan kaçınmalısınız. Sosyal sorumluluğunuzu ön planda tutup, mümkünse toplum kesimlerine eşit mesafede yer alın. Belli bir kesime daha yakın olsanız dahi, diğer kesimlerle aranıza keskin çizgiler çekmeyin. Bunların yanında, marjinal davranışlardan her zaman kaçının.
Cast Görüşmesi Sırasında Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Cast görüşmesi öncesinde dikkat edilmesi gerekenler listesini başarıyla tamamladıysak, sıra cast görüşmelerinde nelere dikkat etmemiz gerektiğine gelmiş demektir. Bu kuralları başlıklar halinde inceleyelim.
- Zamanlama Konusunda Hassas davranın
Medya yapımları ve tüm organizasyonlarda zaman, en can alıcı detaydır. Zaman yönetimi hususunda başarılı olmayan kişilerin bu sektörlerde çalışabilmesi bir hayli güçtür. Eğer cast görüşmesine zamanında gitmezseniz, zamanı iyi kullanamadığınız düşünülür ve sürece negatif bir puan alarak başlamış olursunuz.
- İyi görünün
Görsel olarak bırakacağınız ilk intibanın önemini unutmayın. Tıpkı portfolyo hazırlarken olduğu gibi, fiziksel cast görüşmelerinde de uygun ve iyi giyinmeyi ihmal etmeyin. Saç ve makyaj gibi detaylara dikkat etmeli, yeterince ve yerinde kişisel bakım yaparak görüşmeye gitmelisiniz. Aşırı parfüm sıkmamak ve bedensel temizlik noktasında hassas olmak gibi unsurları da elbette unutmamak gerekiyor.
- Enerjik olun
Cast seçmelerinde işi gerçekten istediğinizi ve bunun için motive olduğunuzu gösterin. Çok yüksek frekansta olmamak kaydıyla neşeli ve canlı bir ses tonu kullanmanız, bunu beden dilinizle eşleştirmeniz önemlidir. Fakat bunu yaparken rol yapmayın. Eğer karakteriniz, bu görsel için uygun değilse, kendiniz olun.
- Abartmayın
Kendinizi olmadığınız gibi göstermeye çalışmayın ve davranışlarınızı abartmayın. Bazı oyuncuların sahip olduğu beden dili ve konuşma stilini sergilemeye çalışmayın. Aynı detaylara giyim tarzınızda da dikkat edin. En iyi düzeyde, kendiniz olun.
- Diksiyonunuza dikkat edin
Sektörün genel olarak kabul ettiği aksan, İstanbul Türkçesi veya başka bir deyişle TRT Türkçesidir. Özellikle sunucular için bu detay hayati öneme sahiptir. Eğer diksiyonunuz çok iyi değilse veya bunun için bir eğitim almadıysanız, sunucu olmanız düşük bir ihtimaldir.
Oyuncular için ise iş biraz daha zorlu olabilir. Zira oyuncuların rollerinde farklı aksanları kullanması istenebilir. Bunun için oyuncuların bu noktada bilgi ve deneyime sahip olması uygun olabilir. Ancak genel olarak cast görüşmelerinde iyi bir Türkçe yeterli olacaktır.
- Beden dilinizi iyi kullanın
Samimi, ciddi ve özgüveni yüksek bir duruş önemlidir. Ancak buradaki özgüven ve samimiyet yanlış anlaşılmamalıdır. Cast direktörlerinin karşısında, arkadaş grubunuzla sahilde oturur gibi oturmamalı ve ciddiyet sınırları dışında bir tavır sergilememelisiniz. Aynı şekilde el ve kol hareketlerinize, jest ve mimiklerinize de özen göstermeniz gereklidir.
- Kararında özgüvenli olun
Özgüven, tüm meslek gruplarında çalışanlardan beklenir. Ancak yine tüm çalışma alanlarında gereksiz özgüven tepki çeker. Elbette işinizde iyi olduğunuzu vurgulayın. Ancak bunu aşırıya kaçırmayın. Siz kendiniz olun ve değerlendirmeyi, ajansa bırakın.
- Merakınıza yenilmeyin
Cast görüşmeleri, iş sözleşmesinin müzakere edildiği görüşmeler değildir. Burada sizin ajansı seçmeniz değil, ajansın sizi seçmesi söz konusudur. Yani süreç tek taraflıdır. Teknik detaylar için farklı bir görüşme süreci söz konusu olacağından, bu detayları bu aşamada masaya taşımayın. Çok soru sormayın ve size sorulanlardan uzaklaşmayın.
Role / işe odaklanın
Görüşme öncesinde size bir rol verilmiş ise veya bir sunum yapmanız gerekiyorsa, aklınızdan her şeyi çıkarıp buna odaklanın. Bunun bir seçme olduğunu unutun ve gerçekte o işi yaptığınızı farz edin. Heyecanınızı kontrol edebiliyor olmanız önemlidir. Bunun için gerekirse, ön çalışmalar da yapabilirsiniz. Rol veya işe odaklanabiliyor olmanız, seçilmeniz için önemlidir.
DESC: Cast görüşmelerinin nasıl yapıldığı sıkça merak edilir. Ajanslara başvuru yapanların nelere dikkat etmesi gerektiği ve görüşme detayları için tıklayın.